1977

Reeds vanaf 02/09/1972, mijn geboortedatum, dacht ik de blonde ridder op het witte paard te worden. Ogenschijnlijk was ik volgzaam maar ik zat toch liever in mijn eigen 'Lego-wereldje'. Even in de kleuterschool maar nadien meer in de tekenacademie maakte ik kennis met de artistieke wereld. Maar het bleef niet hangen. Ging verder naar de middelbare school. Ik wilde de wereld wel in doch zeker op mijn manier. Kapitein van mijn eigen leven en niet ter lange omvaart. Het toeval hielp me om te verzinken in een wereld vol fantasieën, opgekropte gevoelens, ambivalenties, illusies, verwachtingen.

Door hetzelfde toeval kwam ik Jos van Kelst tegen. Een erudiet, integer man die ook mijn mecenas werd. Hij trok me terug in de wereld die ik vergeten was, verlaten had. De wereld van kunst en fotografie, een wereld met andere wetten, gewoontes, een andere taal. Met hem reisde ik de wereld letterlijk en figuurlijk door. Hij schonk me mijn eerste Leica. Via deze mooie camera werd mijn leven meer hanteerbaar.

1990

Ik ging me echt focussen op fotografie. Aanvankelijk vond ik het klassiek werk van bv. Sebastao Salgado en Irving Penn erg boeiend. Bernd en Hilla Becher, William Eggleston, Martin Parr, Stephen Shore, Michael Schmidt, Hans Aarsman, Gerry Johansson, … inspireerde me om ander werk te gaan maken. Tegelijkertijd deed ik veel theoretische kennis op via avondschool in Turnhout en Breda. Lid worden van fotogroep 't Slot in Wortel bleek ook een goed idee. Hun ongezouten mening maakte me sterker.

Over mijn fotografie vertel ik meestal weinig. Het bespreken vind ik niet eenvoudig. Wat ik wel kan melden is dat elk object, hoe banaal op het eerste zicht ook, voor mij de moeite waard kan zijn om het te fotograferen. Verder –denk ik– dat intelligentie, intuïtie en nieuwsgierigheid erg belangrijk zijn. Ondanks de soms harde realiteit zet ik door maar nu met een vleugje realiteitsbesef.

 

Download een portret door Pool Andries - mei 2015 (PDF)
Download a portrait by Pool Andries - may 2015 - translation: Bart Horemans (PDF)
 

webdesign SPATIE